Sommaren är här med allt underbart vad det innebär. Men det innebär också att många börjar använda gasol i en större utsträckning än vad man vanligtvis gör.

Att gasolen är populär under sommaren är inte så konstigt då många gillar att flytta matlagningen utomhus och då finns det få saker som en gasolgrill, utekök och liknande produkter kan bistå med.

Terrassvärmare med gasol

Terrassvärmare kan användas på balkonger och i inglasade uterum men förvara inte gasoltuben där när den inte användas.

Även under campingsemestrar används gasol väldigt mycket och det är viktigt att tänka på hur du hanterar den. Att förvara gasolflaskan i bilen är ingen bra idé alls och att ställa av den i ett garage som delas av andra är heller inte bra.

Gasolen är trots allt ändå någonting som används året runt och även på skolor, restauranger och en mängd andra platser används gasolen. Även fastigheter kan ha gasolspisar även om det såklart tillhör ovanligheterna.

För att lära dig att hantera gasolen på en säkert sätt så har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram ett dokument som går igenom gasolen och vad du bör tänka på när du använder den i ditt hem och på fritiden.

Förutom goda kunskaper om hantering av gasol så rekommenderas även en gasvarnare som kan utlösa en larmsignal om den upptäcker ett läckage. Detta är det bästa sättet för att skydda sig mot problem som vanliga läckage vilket inkluderar om gasoltuben släpper ut gas om trycket blir för högt.

Gasoltuberna är väldigt smart konstruerade genom att de ha en inbyggd tryckmätare. Detta är för att om gasoltuben placeras i ett varmt utrymme där t.ex. inglasat uterum eller en bil när solen står på är typiska exempel så kommer gasoltuben värmas upp. När gasolen blir varm tar den mer plats och trycket ökar inuti. För att inte orsaka en explosion finns där en ventil som släpper ut gasolen.

Men även i ett sådant läge kan alltså en gasvarnare varna om fel eftersom den då kommer upptäcka att där finns farlig gas. Om du hanterar gasol på regelbunden basis eller sover i en stuga, husbil, husvagn eller liknande där man har gasol så en gasvarnare ett billigt och bra skydd. Se dock till så gasvarnaren uppfyller standarden EN 50194.

Om du har en gasvarnare så kontrollera batterierna regelbundet. Har du den t.ex. i husvagnen så sätt i rutin att byta batterierna inför varje säsong så vet du att den är redo att rapportera om problem.

Hanteringen av gasol är väldigt viktig och det finns mycket man inte tänkt på vilket tas upp i dokumentet. Det är så lätt att göra misstag i all hast. Bara en sådan enkel sak som att man kanske i all hast åkt iväg för att fixa en ny gasoltub men låter den stå kvar i bilen för att man ändå ska börja packa inför resan om någon dag.