city network i sopornaMycket har hänt sedan jag valde City Network som webbhotell för många år sedan så det är väl inte fel att uppdatera detta inlägg 2017-11-12 med ny information.Jag har iofs inte bloggat så mycket men samtidigt har jag inte velat stänga bloggen och skriver mest när jag får någon idé eller tips. Hur som helst var City Network ett av de sämsta webbhotellen tydligen och deras verksamhet har till slut sålts av till Loopia som nu kommer ta över driften.

City Network ska satsa vidare på sina datacenter men med tanke på hur dåligt deras webbhotell var så skulle jag inte röra dem med tång om jag var företag och behövde någon pålitlig aktör som tog hand om driften av servrar. Jag känner lite som att kan man inte bedriva ett bra webbhotell, kan man då bedriva en viktigare tjänst bra? Det känns lite som att ge sig på att laga en svår maträtt när man misslyckas med att bre sin macka.

Denna blogg ligger idag på webbhotellet Webbdo istället. Ett billigare webbhotell överlag och har fungerat okej (betydligt bättre än City Network). Jag har dock funderat på om inte Inleed eller Miss Hosting är bättre alternativ när det kommer till billiga webbhotell. Kanske även One.com skulle kunna vara ett alternativ men jag tycker deras upplägg verkar konstigt och förvirrande.

Även om jag inte kommit så långt med min egen blogg och jag borde verkligen lägga mer tid på den så har jag lärt mig massor. Jag fick ta över driften av hemsidan för en förening jag är med i och jag har även varit webbansvarig på jobb vilket dock inte omfattar de tekniska aspekterna då det är något vi outsourcar.

Välj webbhotell med omsorg

Någonting jag lärt mig är att noga jämföra webbhotellen. Inte bara deras pris första året utan vad det kommer att kosta över tid. Välj ut de som ligger inom den budget du har råd att satsa på och först där efter börja jämföra deras specifikationer och kundomdömen.

Prestandan på webbhotellet och hur snabbt det laddas kan vara svårt att veta på förhand. Här var City Network så dåligt att det ibland kändes som att det hade gått snabbare att bilen till deras datacenter, trycka på print och få en papperskopia med sig hem. Detta var heller inte någon engångsföreteelse utan var snarare standard vilket deras support aldrig förstod.

Hur ett webbhotell presterar kan ha korrelation till priset men samtidigt vet jag att det finns väldigt billiga webbhotell som fungerar VÄLDIGT bra.

För en blogg som drivs med WordPres, försök få minst 256 MB minne men gärna mer för PHP (det skriptspråk som driver bloggen). Försök även hitta webbhotell som gör att du kan exekvera minst 2 processer samtidigt. Detta kommer göra att allting fungerar väldigt smidigt och snabbt om inte servern är överbelastad med för många kunder.

Min erfarenhet är även att webbhotell som drivs med molntjänster där databasen (MySQL) läggs på ett annan server än webbservern kommer prestera sämre. Detta var exemplet för City Network och Loopia som tar över har jag förstått kör liknande upplägg. Detta kommer aldrig vara lika snabbt som om databasen körs på samma server som webbservern.

Ibland undrar jag om molntjänster för webbhotell inte är en dröm av storhetsvansinne och kärleken kring tanken att det blir så skalbart och enkelt. I praktiken blir det en soppa.

Gammalt inlägg

Jag tycker det är svårt att välja abonnemang till telefonen, men att välja webbhotell sätter allting i ett helt nytt perspektiv. Efter en del letande hittade jag en ganska bra sida som skriver om webbhotell och där jag till sist lyckades välja något.

När jag först Googlade på webbhotell så hittade jag inte direkt det jag sökte utan endast enstaka webbhotell. Jag började jämföra dessa specifikationer men fick inget grepp om vilket som verkligen var bäst. Det kändes som de flesta webbhotellen erbjöd det jag ville ha men till ett varierat pris.

Webbhotelllista.se listade direkt flera webbhotell vilket hjälpte en del, men efter lite klickande på deras sida hittade jag webbhotell som rekommenderas för bloggar och det är ju precis det jag letade efter. Jag tycker priset på webbhotellet är ganska viktigt när man inte driver bloggen i något vinstintresse och då var det egentligen bara City Network och Crystone att välja mellan. Jag tyckte dock att City Network verkade vara det bästa valet och körde på dem. Jag hoppas verkligen inte att jag gjort ett val jag senare kommer ångra, men så här långt verkar det fungera riktigt bra.

En vän tipsade mig om att läsa på wn.se i deras webbhotell-forum men jag tyckte mest åsikterna gick åt alla möjliga håll och inte alls gav någon klarhet i vad man bör välja. Jag vet sedan tidigare att större företag oftast får en oförtjänt dålig bild då fler haft dåliga erfarenheter och att det oftast är dem som skriker mest.